Projecte
Aquest conjunt d’eines didàctiques per a professionals de joventut i professors s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Innovacions Democràtiques en el Treball Juvenil (DIYW), cofinançat pel Programa de la Unió Europea Erasmus+ i iniciat per quatre organitzacions de la societat civil i empreses socials: Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut (Espanya), Centre per a l’Educació de la Ciutadania (Polònia), Ciutadans per Europa (Alemanya) i DeGeDE (Societat Alemanya per a l’Educació Democràtica, Alemanya). L’objectiu del projecte és abordar el creixent desencantament i desgast democràtic a Europa i fer costat als professors i professionals de joventut en la capacitació dels joves per a imaginar una democràcia més enllà del vot, per a imaginar-se a si mateixos com a part activa d’una democràcia participativa en construcció.
Entre gener de 2021 i agost de 2023, DIYW va reunir professionals de joventut, professors, actors de la societat civil, joves, realitzadors de vídeos i experts en innovacions democràtiques. Van desenvolupar, van provar i van difondre diversos materials didàctics que ajuden als professionals de joventut i als professors a presentar als joves les innovacions democràtiques. Aquestes innovacions han estat dissenyades i aplicades per a fer avançar la democràcia i implicar més activament a les persones, i especialment als joves, en el disseny de les polítiques i la presa de decisions que afecten les seves vides.
Toolkit
Aquest conjunt d’eines fa costat als professionals de joventut i als professors en la introducció del tema de les innovacions democràtiques en el seu treball amb els joves i en l’aplicació d’enfocaments participatius. La caixa d’eines proposa una sèrie d’activitats i mètodes d’educació no formal per a introduir aquest tema entre els joves de 12 a 20 anys amb l’objectiu d’inspirar-los a participar més en la presa de decisions de les seves escoles i comunitats.
Abordem els següents 3 tipus d’innovacions democràtiques que poden introduir-se en diferents contextos del treball amb joves:
- Pressupostos participatius
- Assemblees ciutadanes
- Grups de joves autoorganitzats i eines de participació digital.
Per a cadascuna d’aquestes 3 innovacions, aquest conjunt d’eines conté els següents elements:
- 3 vídeos curts que presenten cadascuna de les innovacions democràtiques de 3 països: Alemanya, Espanya (Catalunya) i Polònia. Cada vídeo presenta mecanismes participatius que permeten als ciutadans prendre part en els processos de presa de decisions i que podrien presentar-se com a exemple de bones pràctiques.
- Un conjunt de 3 activitats perquè els joves practiquin cada innovació democràtica. Cada activitat està vinculada a un vídeo. Les activitats estan pensades per a grups de joves en centres escolars i grups juvenils. Cada activitat està pensada per a ser duta a terme per un professor o un treballador de joventut i conté descripcions detallades pas a pas. Les activitats tenen diferent durada (de 45 minuts a diverses hores). Algunes presenten als joves una determinada innovació democràtica. La majoria, no obstant això, conté elements de presa de decisions conjunta.
Aquest conjunt d’eines està pensat per a servir-te en el teu treball diari: pots triar quantes activitats utilitzaràs i adaptar-les a les teves necessitats (i a les del teu grup).
Els mètodes presentats i els exemples d’activitats no són les úniques solucions, igual que no hi ha formes úniques de resoldre el problema de la crisi democràtica, ni tampoc hi ha respostes definitives als diversos reptes de l’època contemporània. Aquest conjunt d’eines pretén ser el primer pas perquè introdueixis les innovacions democràtiques com a tema en el teu treball amb els joves: et desitgem molta sort!
Innovacions Democràtiques
Les innovacions democràtiques són processos participatius que permeten i empoderen a les persones perquè s’involucrin en la presa de decisions i en l’elaboració de polítiques públiques en les seves comunitats i institucions més enllà del vot tradicional, tant a nivell local, regional, com nacional; Les innovacions democràtiques es desenvolupen com a resposta a la crisi de la democràcia que sofreix el món. El diagnòstic d’aquesta crisi és que els ciutadans estan decebuts amb les democràcies actuals perquè no senten una influència real en els assumptes que els importen. A part d’un grup reduït de representants que han estat triats i que tenen veu en les decisions finals, la resta de la comunitat són més aviat observadors passius i receptors de decisions preses des de dalt. La idea d’aquest conjunt d’eines va sorgir de la convicció que les obsoletes estructures de les institucions jeràrquiques i les administracions dels estats nació -establertes fa molts anys o fins i tot segles- ja no es corresponen amb les necessitats de les generacions actuals i futures pel que fa al funcionament de la democràcia. No obstant això, a més del model més estès de “democràcia representativa”, també existeixen altres models complementaris i alternatius (per exemple, “participatiu”, “deliberatiu”, “digital” “líquid”) per a dissenyar la democràcia i la presa de decisions. Encara que són menys coneguts, han donat lloc a una sèrie d’ambiciosos processos participatius, que responen a profunds problemes i disfuncions originats pels mecanismes tradicionals de la “democràcia representativa”. Les innovacions democràtiques presentades en aquest conjunt d’eines no són les úniques solucions, de la mateixa manera que no hi ha formes definitives de resoldre el problema de la crisi democràtica. Creiem que simplement constituiran una bona font d’inspiració per als professors i treballadors de joventut que vulguin fer costat als joves en la resolució creativa de problemes a través de processos participatius, i que vulguin formar part ells mateixos de la transició cap a una democràcia més participativa, a classe, al centre juvenil, al municipi o en altres llocs.
Socis del projecte
-
L’Associació Catalana de Professionals de joventut (ACPJ) es va fundar l'any 2004 amb l'objectiu de regular el treball dels professionals de joventut i defensar-los davant les institucions.
Per a aconseguir-ho, treballem en diferents línies, com reivindicar la dignitat social i laboral del col·lectiu juvenil, representar als membres i associats davant les institucions que desenvolupen les polítiques de joventut, promoure el disseny de programes de formació dirigits a aquests professionals, establir els mecanismes necessaris per a garantir la representació territorial de tots els associats, organitzar activitats formatives i socials per a fomentar la cohesió del col·lectiu i promoure el desenvolupament de les polítiques de joventut.
-
El Centre d’Educació per a la Ciutadania (CCE) és la major organització educativa no governamental de Polònia. Amb el suport del CCE, els professors porten a l'escola mètodes i temes que ajuden els alumnes a comprometre's amb la seva educació i a afrontar millor els reptes del món modern.
Duem a terme programes que desenvolupen la fe en les pròpies capacitats, l'obertura i el pensament crític, ensenyen cooperació i responsabilitat i fomenten el compromís amb la vida pública i les activitats socials. Seguim les tendències actuals i responem als reptes educatius que apareixen en un món canviant.
Les solucions que proposa el CCE es basen en més de 28 anys d'experiència, coneixements especialitzats i cooperació amb professionals. Prop de 40 000 professors i directors de gairebé 10 000 escoles de tota Polònia utilitzen els nostres serveis.
-
Citizens For Europe gUG (CFE) és una organització sense ànim de lucre amb seu a Berlín que se centra en la capacitació de la societat civil i l'enfortiment de la democràcia, així com en la promoció de la diversitat i el desmantellament de la discriminació i el racisme. Des del 2010 advoquem per una societat més participativa i inclusiva a nivell local i europeu i ens esforcem per aconseguir la representació de totes les comunitats marginades. Les nostres activitats abasten des de la recerca i les publicacions fins a la capacitació a través de tallers o formació, consultoria sobre diversitat i inclusió, recopilació de dades sobre igualtat i lluita contra la discriminació, activisme de base i projectes educatius audiovisuals. Aquestes activitats són dutes a terme pel nostre equip interdisciplinari i divers, format per exemple, per persones de color, en col·laboració amb les nostres xarxes i experts del món acadèmic, la política, la societat civil i les comunitats. Els nostres projectes reben àmplia atenció dels mitjans de comunicació, la política i les comunitats.
-
La Societat Alemanya per a l’Educació en la Democràcia (DeGeDe) és una xarxa d'actors de l'educació i la pràctica educativa, la recerca educativa, així com de l'administració i la política educativa, l'objectiu de la qual és promoure i aglutinar els discursos nacionals i internacionals sobre l'educació en la democràcia i establir impulsos.
L'objectiu de DeGeDe és capacitar a nens, joves i adults perquè contribueixin a donar forma a una societat democràtica i inclusiva. Per això, DeGeDe promou la democratització de les institucions i organitzacions educatives formals i no formals. Fem costat a nens, joves i educadors perquè desenvolupin competències democràtiques específiques de cada assignatura i transversals, i perquè experimentin l'autoeficàcia com a ciutadans en la democràcia com a forma de vida, societat i governança.
Promovem el desenvolupament de l'educació democràtica mitjançant debats entre els membres, projectes pràctics i la connexió amb els discursos de les ciències socials, especialment la teoria de la democràcia.
